Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do woli. Jagody są pyszne i zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Suszone jagody szybko likwidują biegunki. Owoce te świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów.
Kaszubska drożdżówka z jagodami
Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka 3,2%
100 g masła
2 jajka
4 łyżki cukru
Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem, aż cukier się rozpuści. Studzimy, aby całość była letnia. Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki. Mieszamy, odstawiamy na ok. 15-20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Następnie, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie i raczej luźne, jednak jeśli będzie luźne, dodajemy odrobinę mąki, ale nie za dużo.
Ciasto przykrywamy w misce ściereczką, odstawiamy na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości.
Kruszonka
100 g mąki
30 g cukru
50 g masła
Wszystkie składniki rozcieramy w palcach, aż składniki będą konsystencji piasku.
Dodatkowo
ok. 1/2 l jagód
2/3 szklanki cukru pudru
ok. 1-2 łyżki mleka
Ciasto po wyrosnieciu dzielimy na 9 kawałków. Formujemy kuleczki. Pozostawiamy na ok.n30 minut.
Po tym czasie szklanką (dnem, omączonym) robimy wgłębienie, wkładamy jagody i posypujemy kruszonką. Oczywiście, bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Bułeczki powinny być rumiane.
Cukier puder rozrabniamy z mlekiem i polewamy nim bułeczki.